Strengere privacyregels voor Chrome-extensies

Ontwikkelaars van Google Chrome-extensies mogen vanaf dit najaar alleen nog om permissies vragen voor noodzakelijke gegevens.

Het bedrijf heeft dit onlangs zelf aangekondigd in een blogpost.

Privacyreglement

Ontwikkelaars dienen straks te kiezen voor de optie die toegang geeft tot de minste gegevens. Dit geldt als zij benodigde data voor een extensie via meer dan één permissie kunnen vergaren. Tevens zullen meer ontwikkelaars een privacyreglement dienen te publiceren. Dat geldt met name als hun extensies betrekkening hebben op communicatie of gebruikerscontent. Google gaat het bovendien voor apps minder gemakkelijk maken om toegang te krijgen tot persoonlijke data in Google Drive. In de toekomst zullen apps alleen nog maar specifieke bestanden open kunnen maken. Voor Gmail past Google deze werkwijze al langer toe.

Google Strobe-project

De aangekondigde wijzigingen zijn een gevolg van het ‘Google Strobe’-project dat sinds najaar vorig jaar loopt. Dit project onderzoekt de manier waarop derden gebruikmaken van gebruikersgegevens. Google verandert ook de regels voor de Google Play Store. Een voobeeld hiervan zijn de ‘loot boxes’. Dit zijn voorwerpen waarvan de gebruiker vooraf niet weet wat hij koopt. Ontwikkelaars van games die loot boxes te koop aanbieden, moeten voortaan bekendmaken hoe groot de kans is dat een consument bepaalde artikelen ontvangt.

Lees hier de blogpost van Google over de strengere privacyregels.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief