Telecomproviders staan huiverig tegenover het wetsvoorstel dat hun verplicht telecomgegevens met het RIVM te delen. Niet nader genoemde bronnen hebben dit recentelijk tegen de NOS gezegd.
Volgens het Ministerie van Volksgezondheid kan het RIVM met de telecomdata bij een eventuele stijging van het corona-infecties in een gebied sneller handelen, door de regionale GGD te waarschuwen.
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
De gegevens die het RIVM ontvangt, bestaan uit een telling van het totale aantal mobiele telefoons dat per gemeente, per uur aanwezig is. Voor buitenlandse nummers wordt een onderscheid gemaakt op basis van het telefoonnummer. Als de wet in werking treedt, zullen providers het CBS dagelijks van geanonimiseerde data moeten voorzien.
Opsporingsdiensten
De bronnen die met de NOS spraken, zijn bezorgd over de opzet van de database waarin de data worden opgeslagen. Aan de hand van de opgeslagen gegevens kan iemands woonplaats achterhaald worden. Tevens is er een herleidbaar gegeven nodig, waarmee personen mogelijk zijn op te sporen. Ook zijn er zorgen dat de database mogelijk interessant is voor opsporingsdiensten, omdat dergelijke gegevens nu nog niet worden verzameld.