Tennisbond KNLTB krijgt 525.000 euro boete wegens privacyschending

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) een boete van 525.000 euro gegeven. Deze sanctie is opgelegd, omdat de bond persoonsgegevens van zijn leden heeft verhandeld.

Dat is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De KNLTB heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de strafmaatregel. De AP gaat dit beoordelen.

Persoonsdata

“Bonden mogen persoonsdata gebruiken om verenigingen te laten draaien en mensen te laten sporten, niet om ze te verhandelen”, verklaarde Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens eind 2018 in Nieuwsuur. “Je moet echt √©lk lid vragen: vindt u het goed dat ik uw gegevens verkoop aan bedrijf X of Y? Pas dan mag het.”

Dataverhandelaar

Dat is volgens Wolfsen niet gebeurt, waarna de AP een onderzoek startte naar de tennisbond. Volgens de privacy-autoriteit gaat het al langer mis in de sportwereld met de omgang met persoonsgegevens. Steeds meer bonden zouden als dataverhandelaar optreden, zonder hun leden daarvoor om toestemming te vragen.

NOC*NSF

Sportkoepel NOC*NSF zegt dat de sport op deze manier onaangenaam verrast wordt met de zienswijze van de AP: “Het zou goed zijn als de Autoriteit Persoonsgegevens haar voorlichtende en richtinggevende rol beter op zou pakken. De autoriteit heeft deze stap nu overgeslagen en is direct tot handhaving overgegaan.” Ook de NOC*NSF vraagt de AP om het genomen besluit opnieuw te overwegen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief