Tientallen miljoenen schade voor Gemeente Amsterdam door lekken informatie

De gemeente Amsterdam lijdt miljoenen euro’s schade, mogelijk zelfs tientallen miljoenen, doordat geheime financiĆ«le informatie over bijvoorbeeld bestemmingsplannen niet goed wordt afgeschermd en uitlekt naar partijen die tegen de gemeente procederen.

Onlangs lekte vertrouwelijke informatie van de gemeente over Project 1012 en de sanering van het aantal bordelen op de Wallen uit naar bordeeleigenaren die van de gemeente te horen hebben gekregen dat als zij hun panden niet vrijwillig verkopen, zij worden onteigend.

Dat geheime stuk biedt de exploitanten niet alleen helder inzicht in de strategie die het stadhuis volgt, maar maakt ook duidelijk hoe zij bij de gemeente het meeste geld voor hun bordelen kunnen lospeuteren.

Alleen al die blunder zal Amsterdam, blijkt uit informatie van de gemeente zelf, circa zes miljoen euro kosten.

Het Projectbureau 1012 wil geen commentaar geven omdat het een geheim stuk betreft. Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat wel: ‘Het is ontzettend stom dat dit zo is gebeurd.’

Het gaat mis zodra ambtenaren vertrouwelijke informatie verwijderen uit stukken die gedeeltelijk aan de openbaarheid moeten worden prijsgegeven, en vervolgens op sites van de gemeente worden gezet, onder andere die van de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO).

Informatie die geheim moet blijven, ook voor rechtscolleges, wordt dan zwart gemaakt. Vroeger gebeurde dat met de zwarte viltstift, nu op de computer, maar die blokkade is makkelijk te omzeilen.

Bron: Het Parool

Aanmelden voor onze nieuwsbrief