Twaalf jaar cel voor stelen privédata van 100 miljoen mensen

Een 37-jarige Russische man is in de Verenigde Staten veroordeeld tot twaalf jaar celstraf en een boete van 19,2 miljoen dollar.

Hij krijgt deze straf, omdat hij financiële instellingen, effectenbedrijven en uitgevers van financieel nieuws heeft gehackt.

JPMorgan

In totaal heeft de man van meer dan 100 miljoen mensen persoonlijke informatie gestolen. 83 miljoen mensen daarvan waren klanten van de Amerikaanse bank JPMorgan. De verdachte zou in opdracht van een andere man de hacks hebben uitgevoerd. Deze man die als het meesterbrein van de operatie wordt beschouwd, zou via aandelenfraude de prijs van bepaalde aandelen kunstmatig opgedreven hebben.

Online gokbedrijven en internationale betalingsverwerkers

Behalve aanvallen op de Amerikaanse financiële sector zou de Rus ook Amerikaanse en buitenlandse bedrijven hebben belaagd. Het betrof onder meer onrechtmatige toegang tot online gokbedrijven en internationale betalingsverwerkers. Met zijn malafide praktijken zouden het vermeende meesterbrein en zijn handlangers honderden miljoenen dollars hebben vergaard, zo is te lezen in de aanklacht. De Rus zelf zou met zijn hackingactiviteiten ruim negentien miljoen dollar hebben vergaard.

Klik hier voor het persbericht van het Amerikaanse openbaar ministerie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief