Tweede Kamer: Apothekers moeten contant geld accepteren

De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag ingestemd met een motie om apothekers te verplichten contant geld te accepteren. Volgens de Consumentenbond nemen steeds meer apotheken geen cash aan.

Daarmee zouden zij, volgens de bond, een pin only-beleid voeren. De indieners van de motie, Tweede Kamerleden Van den Berg (CDA) en Geleijnse (50Plus) willen dat in alle apotheken voortaan ook met contant geld afgerekend kan worden.

Zorgplicht

“Van mening dat geneesmiddelen geen gewone producten zijn en het niet zo kan zijn dat deze niet verstrekt kunnen worden aan mensen die alleen met contant geld willen of kunnen betalen,” schreven de beide Kamerleden in hun motie. “Wettelijk gezien mag het, wat deze apothekers doen, maar wat ons betreft komt daar verandering in. Apothekers hebben een zorgplicht en moeten geen drempels opwerpen,” aldus Olof King, directeur belangenbehartiging van de Consumentenbond.

Klantonvriendelijk

King voegde eraan toe dat het “buitengewoon klantonvriendelijk” is dat apothekers cash weigeren aan te nemen. De motie werd gesteund door ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, NVOG, NOOM, de Patiëntenfederatie en Ieder(in). Een meerderheid van 93 parlementariërs heeft voor de motie gestemd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief