Tweede Kamer getroffen door ransomware

Afgelopen dinsdag zijn de computersystemen van de Tweede Kamer getroffen door ransomware. Deze werd verspreid via een mail waarvoor alle medewerkers zijn gewaarschuwd.

“Voor nu is het belangrijk dat gebruikers mails met de omschrijving factuur000000.doc (000000 kan elk willekeurig getal zijn) en van onbekende afzenders niet openen en direct verwijderen,” aldus de waarschuwing. D66-Tweede Kamerlid Verhoeven vindt dat uit het incident blijkt dat er nog steeds niet genoeg ‘bewustzijn’ is over computerveiligheid.

Losgeld
Volgens IT-beveiliger en -onderzoeker Loran Kloeze was het geen gerichte aanval van iemand die de Nederlandse politiek wilde treffen. “De daders sturen honderdduizenden e-mails tegelijk. Dat kost ze een paar honderd euro. Gemiddeld zijn veertig tot vijftig slachtoffers zo stom om het geëiste losgeld van enkele honderden euro’s te betalen. Het blijft dus gunstig voor de afzenders,” aldus Kloeze.

Spionnen
Het grote gevaar bij parlementen is dat spionnen van andere landen erin slagen om binnen te dringen en geheime informatie ontvreemden. De communicatieafdeling van de Kamer liet in een reactie weten dat er “passende maatregelen zijn genomen”. Veel meer wilde de communicatieafdeling niet zeggen over het incident.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief