Uitzending van Het Klokhuis over hackers en cybercrime

Gisteravond ging het educatief jeugdprogramma Het Klokhuis (NTR op Nederland 3) over cybercrime en hackers. Het programma is via de website van de NTR te bekijken.

De aankondiging van de uitzending van Het Klokhuis:
Het hacken van computers is begonnen als een grap. Maar inmiddels bestaan er cybercriminelen die zich gedragen als bankrovers. Maurice kijkt mee met het team Cybercrime van de politie. Hoe sluipt een hacker een computer binnen? Cybercrime professor Herbert Bos krijgt het voor elkaar om alle bestanden op de laptop van Maurice te hacken. Hoe? Verder natuurlijk tips om aanvallen van ’trojans’ en ‘exploits’ te voorkomen.

Er wordt in het programma kort teruggeblikt naar het hacken van telefoonsystemen (phreaking), wat vooral in de jaren 50 tot en met 70 populair was en referen de programmamakers aan Captain Crunch. Deze legende heet in het dagelijks leven John Draper en is bekend geworden door het manipuleren van AT&T telefoonsystemen met een fluitje dat een 2600 Herz toon voortbracht.

In de uitzending wordt verder uitgelegd wat het verschil is tussen ‘white hat’ en ‘black hat’ hackers. Er wordt op heel eenvoudige wijze uitgelegd hoe een trojan werkt. Ook laat Herbert Bos (beveiligingsprof bij de Vrije Universiteit Amsterdam)zien wat hackers kunnen doen met een phising-email. Tenslotte geeft het Team High Tech Crime van de KLPD een korte uitleg over hoe zij een hackpoging van een bedrijf aanpakken.

De 15 minuten durende uitzending is een aanrader voor kinderen, maar ook geschikt om volwassenen op eenvoudige wijze bewuster te maken van digitale gevaren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief