Universiteit Maastricht: deel informatie over ransomware-aanval

De Universiteit Maastricht en het wetenschappelijk instituut voor watertechnologie Wetsus roepen slachtoffers van ransomware op om informatie over deze cyberaanvallen te delen. Ze deden deze oproep tegenover het NTR-programma De Kennis Van Nu dat vorige week werd uitgezonden.

“Je kunt jezelf wel van alles verwijten en dat doen we ook wel, maar van de andere kant is dit ook een risico dat levensgroot is voor iedereen. Dit is ook de reden dat wij gezegd hebben, we treden ermee naar buiten want we moeten gewoon mensen waarschuwen”, aldus Johannes Boonstra, algemeen directeur van Wetsus.

Rolluiken naar beneden

“Wij hebben dit heel open gedeeld met de wereld, maar je ziet nog steeds dagelijks dat bedrijven dit overkomt. Daar gaan de rolluiken naar beneden”, zegt Jacques Beursgens, ICT-directeur van de Universiteit Maastricht. Volgens Wetsus is er enerzijds een gevoel van schaamte, anderzijds een gevoel dat dergelijke aanvallen iedereen kan overkomen. “En als het je overkomt, wees dan wijs en goed voorbereid. zodat je niet zoals wij in overleg moet met zo’n boef”, aldus Boonstra.

Universiteit van Antwerpen

Beursgens verwijst naar de Universiteit van Antwerpen. Zij werd door dezelfde groep cybercriminelen aangevallen, maar deelde amper informatie hierover. “Als dat in internationaal verband beter gedeeld was, dan hadden wij ons daar beter tegen kunnen wapenen. Haal het uit het verdomhoekje. Voeg je gewoon bij die andere honderden bedrijven waar het de afgelopen maanden ook gebeurd is, maar help elkaar.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief