Verbeterde aanpak internetoplichting

De vier grote banken ABN AMRO, Rabobank, ING en SNS gaan met politie en justitie beter samenwerken om internetoplichting te bestrijden. Een van de maatregelen is dat de politie de bankrekeningnummers van criminelen aan de banken gaat verstrekken. Met de gegevens die de banken krijgen zullen ze sneller overgaan tot het blokkeren van deze rekeningen. Daar gaat op dit moment nog veel te veel tijd overheen. Vooral bij de ING bleek het soms wel tot 9 maanden te duren voordat er daadwerkelijk tot blokkering werd overgegaan.

Fraudeurs zijn er ook steeds beter in geworden om hun identiteit te verhullen. Dit komt mede door de privacy regels waar de banken zich volgens de wet aan moeten houden.

Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) bevestigd volgens de Telegraaf dat er bij de ING Bank op dit moment een proef loopt waarbij wekelijks informatie wordt verstrekt over verdachte bankrekeningen. De bedoeling is dat deze bankrekeningen veel sneller worden geblokkeerd. Er ligt een plan waarbij deze werkwijze ook bij de andere grote banken zal worden geïntroduceerd. Bij het LMIO kwamen vorige jaar 40.000 meldingen van internetfraude binnen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief