Vliegtuig van United gehackt? FBI haalt beveiligingsexpert van vlucht.

Een computerbeveiligingsexpert is van zijn United Airlines vlucht in Syracuse afgehaald. De FBI vermoedde hem ervan dat hij het vliegtuig had gehackt.

De argwaan werd gewekt bij de FBI toen het leek dat Chris Roberts, een computerbeveiligingsexpert uit Denver, van plan was om zijn laptop te gebruiken om het vliegtuig te forceren de zuurstofmakers te activeren. In een tweet verwees Robert naar de satellietcommunicatie van het vliegtuig en het monitoren van het alarmsysteem voor de motor en de bemanning.

Onderzoek
De FBI vond dit allesbehalve grappig en kwam meteen in actie. Roberts zegt dat FBI-agenten hem urenlang hebben vastgehouden en ondervraagd. Ook onderzochten ze zijn laptop, iPad, harddisks en andere computeraccessoires. Anderhalve dag later werd duidelijk dat Roberts geen kwade bedoelingen had. Het vliegtuig was in orde, net als de inzittenden.

Waarschuwingen
Maar Roberts zei ook dat hij twitterde, omdat Airbus en Boeing al jarenlang niet luisteren naar zijn waarschuwingen. Iedereen kan volgens Roberts met een laptop via de box onder zijn stoel, controle krijgen over functionaliteiten van het vliegtuig, waaronder de motoren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief