Het Europees Parlement wil het in omloop brengen van software om te hacken strafbaar maken. In de loop van dit jaar zou daarvoor een richtlijn aangenomen moeten worden.
Als het voorstel wordt aangenomen, zal er een verbod komen op het gebruik en het verspreiden van tools om te hacken. Het bezit ervan zou niet verboden worden, net zoals het gebruik ervan voor securitytesten niet strafbaar zal worden.
Tot vijf jaar gevangenisstraf
Hackers en plegers van andere cyberaanvallen kunnen volgens dit voorstel geconfronteerd worden met een celstraf van twee tot vijf jaar. De maximale straf kan opgelegd worden als de dader of daders de misdaad hebben gepleegd als lid van een criminele organisatie. Hacks die als een ‘onbeduidend geval’ afgedaan kunnen worden, omdat er geen schade is veroorzaakt, zullen onbestraft blijven. Ethisch hackers zullen, als dit voorstel wordt aangenomen, dus beschermd worden. Verder staat in het voorstel dat bedrijven verplicht worden om privacygevoelige gegevens goed te beveiligen. Consumenten van lidstaten van de Europese Unie moeten bedrijven kunnen aanklagen, als ondernemingen slordig zijn omgegaan met persoonlijke gegevens.
Nederlandse politiek
Voordat dit voorstel definitief aangenomen wordt, moet eerst nog een overeenkomst gesloten worden met de raad van ministers. Het initiatief geeft aan hoe het Europees Parlement denkt over cybercrime en beveiliging van persoonsgegevens. Wanneer het daadwerkelijk wordt aangenomen, zal de Nederlandse politiek enkele jaren de tijd krijgen om de details ervan in de Nederlandse wet te verankeren.