Vopak gaat medewerkers monitoren met personeelssensoren

Het Nederlandse opslagbedrijf Vopak wil volgende jaar medewerkers via personeelssensoren monitoren. Personeelsleden en bezoekers ontvangen daarvoor een elektronische pas, waarmee hun bewegingen binnen het bedrijf gevolgd kunnen worden. Het Financieele Dagblad heeft dit gisteren gepubliceerd.

Vopak is een wereldwijd opererende tankterminal-operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten.

Veiligheid

Met behulp van de personeelssensoren kan Vopak precies zien waar personeelsleden zich bevinden. Tevens is te zien of medewerkers liggen of staan. Het bedrijf stelt dat hiermee de veiligheid vergroot wordt. In januari volgend jaar zal een eerste test plaatsvinden. In een later stadium zou via de pasjes ook geluid opgenomen kunnen worden.

Privacyregels

Volgens de CIO van het opslagbedrijf voldoet het nieuwe systeem aan de Europese privacyregels. Slechts één systeembeheerder zou kunnen zien welke medewerker bij een pasje hoort. Wanneer iemand het terrein verlaat, wordt de informatie verwijderd. Om in staat te zijn een calamiteit te reconstrueren, gaat Vopak wel een geanonimiseerde back-up maken en bewaren. De centrale ondernemingsraad zegt bedenkingen te hebben bij dit nieuwe systeem. Ook privacy-advocaten hebben zich er kritisch over uitgelaten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief