VS eist directe toegang tot biometrische gegevens Europeanen

De Amerikaanse overheid eist directe toegang tot databases van Europese politiediensten waarin biometrische data van Europese burgers is opgeslagen. De VS stelt deze toegang verplicht voor landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program. Staatsburgers van deze landen kunnen zonder visum naar de Verenigde Staten reizen.

Registratiegegevens van inwoners

Aan het begin van 2022 verstuurde de Amerikaanse autoriteiten naar bijna alle lidstaten hierover een brief. Daarin werd de toegang tot gezichtsafbeeldingen en vingerafdrukken geƫist. In eerste instantie zou het alleen gaan om verdachte of veroordeelde criminelen, terroristen en asielzoekers. Volgens journalist Matthias Monroy betrteft het echter ook registratiegegevens van inwoners.

Enhanced Border Security Partnership

De Europese Raad bevestigde in september 2022 van de VS een brief te hebben ontvangen om uiterlijk 2027 een Enhanced Border Security Partnership (EBSP) te sluiten. Onder dit partnership moeten meer data met de V.S. uitgewisseld worden om deel te kunnen blijven nemen aan het Visa Waiver Program. De Europese Raad zou om aanvullende informatie hebben gevraagd, vooral over de omvang van de vereiste biometrische data.

Klik hier voor het gezamenlijke persbericht van de V.S. en de E.U.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief