Websites delen stelselmatig, ongevraagd informatie

Het overgrote deel van de websites deelt ongevraagd informatie over de gebruiker met derden. Vaak zonder dat een gebruiker dat weet of daar toestemming voor gegeven heeft. De Do not track-optie in browsers wordt doorgaans genegeerd.

Daardoor ontvangen gemiddeld negen andere partijen gegevens over een gebruiker. Aldus Tim Libert op basis van onderzoek naar de, bijna een miljoen, populairste websites (volgens Alexa). Hij slaagde erin om 96 procent van de websites te analyseren.

Alarmerend
De omvang van deze praktijken is alarmerend. Negentig procent van de websites die onder de loep zijn genomen, geven informatie over hun bezoekers aan derde partijen. Gemiddeld ontvangen maar liefst negen externe partijen gegevens over de bezoekers.

Cookies en JavaScripts
Meer dan de helft van de websites zet cookies van andere partijen op de pc van een bezoeker en ruim tachtig procent voert een JavaScript-code van andere partijen uit. Bijna alle websites trekken zich niks aan van de ingeschakelde De Do Not Track-functie in browsers.

Veel groter verborgen web
“Er is één web dat gebruikers zien in hun browser, maar er is een veel groter, verborgen web dat terugkijkt”, aldus Libert. “In oude televisieprogramma’s zie je soms wel een grapje over hoe iemand die op het scherm is, terugkijkt naar jouw woonkamer – dat is natuurlijk een suf idee bij die oude technologie, maar het is wel precies hoe het web werkt. Voor elk paar ogen dat naar een scherm kijkt, kijken er waarschijnlijk vijf paar of meer terug.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief