Zes modellen pacemakers Abbott zijn te hacken

Zes modellen pacemakers van de Amerikaanse fabrikant Abbott bevatten een kwetsbaarheid, waardoor ze vanaf een afstand gehackt kunnen worden. Kwaadwillenden zouden op deze manier het ritme of het batterijniveau van de pacemaker kunnen beïnvloeden.

Het gaat om de modellen Accent, Anthem, Accent MRI, Accent ST, Assurity en Allure. Gebruikers van deze pacemakers dienen zo snel mogelijk een firmware update te installeren om deze kwetsbaarheid te verhelpen.

Ook in Nederland
In Amerika gebruiken zo’n 465,000 mensen een van deze pacemakers. De Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) heeft dit bekendgemaakt. In Nederland worden volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de betreffende pacemakers ook toegepast. De inspectie onderzoekt momenteel om hoeveel patiënten in Nederland het gaat.

Firmware-update beschikbaar
Sinds dinsdag 29 augustus is er een firmware-update voor de pacemakers beschikbaar. De FDA heeft deze update goed bevonden. Nieuwe pacemakers zijn al voorzien van deze firmware-update. Dragers van de kwetsbare pacemakers wordt geadviseerd om de update door hun arts uit te laten voeren. Het updaten zelf duurt drie minuten. In die periode zouden zich enkele complicaties kunnen voordoen. Zo zouden diagnostische gegevens verloren kunnen raken. Ook is het mogelijk dat de pacemaker tijdens de update ophoudt met functioneren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief