Zoekbevel voor hostingsbedrijf anti-Trump-website

In de Verenigde Staten wil het Ministerie van Justitie informatie hebben met betrekking tot de website disruptj20.org. Daartoe heeft het ministerie een zoekbevel gestuurd naar de webhoster ervan: DreamHost.

De website organiseert protesten tegen de huidige Amerikaanse president Trump, waaronder demonstraties eerder dit jaar op de dag van zijn inauguratie. Justitie wil informatie over de beheerders van disruptj20.org alsmede over de verbindingen die met deze website zijn gemaakt.

1,3 miljoen IP-adressen
Volgens DreamHost is disruptj20.org vanaf minstens 1,3 miljoen IP-adressen bekeken. Het is mogelijk om deze adressen naar personen te herleiden. Het ministerie geeft geen gedetailleerde uitleg over de reden van het zoekbevel.

Rechtszaak
DreamHost weigert het verzoek van justitie in te willigen: “Dit is naar onze mening een goed voorbeeld van een onterechte inzet van onderzoeksbevoegdheden en een duidelijk misbruik van overheidsgezag.” Het hostingsbedrijf heeft een rechtszaak aangespannen; de eerst zitting vindt plaats op 18 augustus. “We zullen alle noodzakelijke stappen nemen om deze gebruikers te beschermen en ondersteunen in, wat volgens ons, een onrechtmatig verzoek om hun persoonlijke informatie is,” aldus DreamHost.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief