125 tandartspraktijken gesloten vanwege cyberaanval

125 Nederlandse tandartspraktijken zijn gesloten, omdat er een cyberincident heeft plaatsgevonden. Het gaat om praktijken van Colosseum Dental Benelux. Daarvan zijn er meer dan 130 in België en Nederland. Jaarlijks worden er zo’n 600.000 patiënten behandeld.

Ransomware-aanval

RTL Nieuws heeft van een niet nader bekengemaakte bron vernomen dat medewerkers geen toegang meer hebben tot de patiënthistorie. Dat wijst mogelijk op een ransomware-aanval als oorzaak. Dit is echter niet bevestigd. “Vanwege een IT-storing is deze pagina momenteel niet beschikbaar. We doen er alles aan zo snel mogelijk weer bereikbaar te zijn. Excuses voor het ongemak, we danken u voor uw begrip”, is te lezen op de website van Colosseum Dental.

Autoriteit Persoonsgegevens

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). “Waar nodig nemen we tevens contact op met diegenen wiens belangen door dit incident mogelijk zijn geraakt”, aldus een woordvoerder van Colosseum Dental Benelux.

Patiëntgegevens

Op dit moment werkt het bedrijf aan het herstel van de systemen. Samen met externe partijen doet het onderzoek naar het incident. Vanwege het lopende onderzoek wil de woordvoerder niet vertellen welke partij er achter het incident zit, en of er patiëntgegevens zijn buitgemaakt.

 

Update dinsdag 9 augustus

Vandaag maakte Colosseum Dental Benelux via zijn eigen website bekend dat het inderdaad om een aanval met ransomware ging. Op de website is ook te lezen dat het bedrijf het losgeld heeft betaald dat de criminelen achter de aanval vroegen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief