Datalek woningcorporaties na cyberaanval energiedienstverlener

Meerdere Nederlandse woningcorporaties hebben hun huurders gewaarschuwd voor een datalek. Het gaat onder meer om Haag Wonen, Mozaïek Wonen en Woonpunt.

Oorzaak van het incident was de cyberaanval op ista. Deze energieleverancier verzorgt voor woningbouwverenigingen de plaatsing van energie- en watermeters, registratie van meterstanden, individuele afrekeningen en het onderhoud van meters.

Ransomware

Alle systemen die mogelijk zijn getroffen, heeft ista offline gehaald. Vooralsnog is niet duidelijk of de hackers gegevens hebben buitgemaakt. De energieleverancier beschikt over de gegevens van de huurders van de corporaties waarvoor het werkt. Ista heeft niet laten weten of het om een ransomware-aanval gaat. Wanneer alle systemen weer online zijn, is op dit moment onduidelijk.

Internationale karakter

“Nadat we de Nederlandse IT-omgeving grondig hebben gecontroleerd, hebben we besloten dat het veilig is om onze lokale applicaties langzaam weer op te starten en op bepaalde gebieden weer te gaan werken. Gezien het internationale karakter van bepaalde applicaties is het niet te voorkomen dat het meer tijd zal kosten voordat we weer volledig up and running zijn”, aldus ista.

Klik hier voor berichtgeving van ista over het incident.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief