18-jarige aangehouden voor computermisdrijven

De politie heeft in Maastricht een 18-jarige student aangehouden vanwege een reeks computermisdrijven. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verspreiden van kwaadaardige software. Onderzocht wordt of deze zogenoemde malware computers van bankklanten heeft besmet.

Door gebruik te maken van creditcard gegevens van derden zou hij ook tientallen aankopen via internet hebben gedaan. Deze aankopen heeft hij vervolgens via Marktplaats weer verkocht. De omvang van van deze fraude bedraagt mogelijk duizenden euro’s. De verdachte is afgelopen week verhoord en weer in voorlopige vrijheid gesteld in afwachting van het verder verloop van het onderzoek.

De politie kwam de verdachte op het spoor in een onderzoek naar ransomware. Dat is een kwaadaardig virus waarbij computers of bestanden worden geblokkeerd. De getroffen gebruikers krijgen een bericht op hun scherm waarbij wordt gesommeerd om een bedrag te betalen.

18.000 euro
Bij een doorzoeking van de ouderlijke woning van de 18-jarige is beslag gelegd op een computer, een tablet, usb-sticks en andere gegevensdragers. Ook op gsm’s, bankpassen, foto- en videocamera’s en ruim 18.000 euro contant geld werd beslag gelegd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief