Aanhoudingen voor oplichting via internet

Naar aanleiding van een onderzoek van de Rotterdamse politie naar oplichting via internet zijn in totaal negen verdachten aangehouden.
De Rotterdamse politie startte het onderzoek toen een 34-jarige Hoevenaar vorig jaar in Rotterdam aangifte deed van fraude. Hij voerde een online betaling uit waarbij hij een pagina voorgeschoteld kreeg die erg leek op de pagina van zijn bank, maar toch iets afweek van de gebruikelijke pagina. Toen hij even later zijn bankrekening bekeek zag hij dat een groot geldbedrag was afgeschreven. Hij meldde zich meteen bij de politie en kon zo net op tijd voorkomen dat een bedrag van ruim 43.000 euro werd gebruikt om goud te bestellen. Het bedrag was al van zijn rekening afgeschreven, maar is inmiddels teruggeboekt.

Acht aangiften bij elkaar gebracht
De politie bracht in totaal acht aangiften bij elkaar van slachtoffers uit heel Nederland. Van deze slachtoffers was op verschillende manieren via internet geld afhandig gemaakt. De slachtoffers werden opgelicht voor een totaalbedrag van zo’n 62.000 euro, inclusief de eerder genoemde 43.000 euro. Het onderzoek leidde naar vijf verdachten uit Almere en Lelystad, mannen van 19 en 22 en een vrouw van 21 jaar oud. Diverse woningen werden doorzocht. De vijf betrokkenen zijn inmiddels verhoord en moeten zich later voor een rechter verantwoorden.

Niet geleverde festivalkaarten
In het onderzoek bleek dat een van de aangehouden mannen, een 22-jarige man uit Lelystad, mogelijk ook betrokken was bij meerdere oplichtingen via een handelswebsite. Op de site werden kaarten aangeboden voor het festival “Smeerboel”. Slachtoffers maakten geld over, maar kregen nooit een kaartje toegestuurd. Bij de politie deden 21 mensen hiervan aangifte. In deze zaak werden naast de 22-jarige Lelystedeling nog twee 21-jarige mannen en een 21-jarige vrouw, ook alle drie uit Lelystad, aangehouden. Ook zij zullen zich later voor een rechter moeten verantwoorden.

Politie Tips
Voert u een online een banktransactie uit en wordt u geconfronteerd met een webpagina die u niet herkent of niet vertrouwt? Stop dan de transactie en neem contact op met uw bank voor advies.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief