26.000 meldingen van datalekken en 7.000 van identiteitsfraude in 2023

Vorig jaar ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) 26.000 meldingen van een datalek. Bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI) werd 7.000 keer melding gemaakt van identiteitsfraude. Dat is te lezen in het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de AP.

Cyberaanvallen

Van alle gerapporteerde datalekken in 2023 betrof het ruim 1.300 keer een cyberaanval. “Cyberaanvallers richten hun digitale pijlen vaak op IT-leveranciers. Organisaties huren IT-leveranciers in om vaak grote hoeveelheden persoonsgegevens te beheren. Deze inhurende organisaties blijven doorgaans zelf verantwoordelijk als er iets gebeurt met deze gegevens”, laat de AP weten. Volgens de toezichthouder vormen deze datalekken hoge risico’s voor de slachtoffers, waaronder identiteitsfraude, phishing of oplichting.

Gezondheidssector, openbaar bestuur en financiële dienstverleners

De meeste datalekmeldingen hadden betrekking op de gezondheidssector. In totaal ging het om 9.000 meldingen. Daarna volgen het openbaar bestuur met 4.300 meldingen en financiële dienstverleners met bijna 2.000 datalekken. “Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat organisaties goed met hun persoonsgegevens omgaan. Daar hoort ook bij dat een organisatie jou goed informeert als er helaas iets misgaat met jouw gegevens”, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

Klik hier voor het jaarverslag van de AP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief