Gezichtsscan bij verkoopapparaten sigaretten om leeftijd te controleren

Tankstations en andere verkooppunten van tabak in Nederland gebruiken gezichtsscanners om de leeftijd van klanten te controleren. Er zijn circa honderd van deze NIX18-automaten in gebruik. Het AD heeft hier onlangs over bericht.

Artificiële intelligentie

Het verkoopapparaat maakt met een camera een scan van het gezicht en bepaalt met artificiële intelligentie of de klant 25 jaar of ouder is. Daarvoor dient een klant eerst toestemming te geven. Om de leeftijd te bepalen, kijkt het systeem onder meer naar de huid en rimpels op de gezichtsscan. Wanneer de uitkomst is dat de klant jonger is dan moet deze zijn identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs door de verkoopautomaat laten scannen.

Onrechtmatig

“De gegevens die worden waargenomen, worden onmiddellijk verwijderd uit het geheugen van de scanner, waardoor geen enkele relatie kan worden gelegd tussen de transactie en de scan”, vertelt de fabrikant van het systeem tegen het AD. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft volgens het dagblad in een advies aan de fabrikant laten weten dat de inzet van het systeem onrechtmatig is. De fabrikant van de NIX18-automaat voert echter als tegenargument aan dat niemand verplicht is om de gezichtsscan uit te laten voeren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief