3,2 miljard gestolen wachtwoorden online

Cybercriminelen hebben een datalek van meer dan 3 miljard gebundelde gebruikersgegevens op internet gepubliceerd. Het gaat om de Compilation of Many Breaches (COMB).

Dit is een verzameling van data die hackers de afgelopen jaren van verschillende websites hebben gestolen. Het gaat onder meer om Netflix en LinkedIn, schrijft BGR, een Amerikaanse online nieuwssite.

Grootste datalekken

De hackers bundelden circa 3,2 miljard e-mails met wachtwoorden en zetten deze online. Het gaat waarschijnlijk om een van de grootste datalekken ooit. Onderzoeks- en nieuwssite CyberNews kreeg de gegevens in handen. Op deze website is het mogelijk om te checken of een e-mailadres is gelekt. Behalve gegevens uit het zeer omvangrijke datalek, bevat de site gegevens van in totaal 15 miljard accounts waarvan de informatie gecompromitteerd is.

HaveIBeenPwned

Regelmatig bieden hackers dit soort lekbundels te koop aan op internet. Het gebeurt ook dat ze gratis online zijn te verkrijgen. Cybercriminelen verzamelen databases die al eerder te koop waren aangeboden of op speciale forums waren te downloaden. In het geval van COMB gaat het over circa 117 miljoen accountgegevens die dateren van een LinkedIn-hack uit 2012. Ook op zoeksites zoals HaveIBeenPwned is te controleren welke accounts zijn gehackt. Gebruikers die hun eigen e-mailadres terugvinden op een dergelijke site, doen er goed aan om hun wachtwoord te wijzigen. Een ander advies is om tweestapsverificatie te gebruiken voor alle accounts.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief