3,4 miljoen Nederlanders slachtoffer cybercrime

In 2017 werden 3,4 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Dat is één op de vijf. Daarbij werd voor 1,3 miljard euro buitgemaakt door kwaadwillenden. Dit blijkt uit het 2017 Norton Cyber Security Insights Report dat beveiligingsbedrijf Symantec recentelijk heeft gepubliceerd.

Aan het onderzoek deden meer dan  20.000 mensen in twintig landen mee, waaronder ruim 1.000 Nederlanders. In Europa werden 98,2 miljoen mensen getroffen door deze vorm van criminaliteit. Totale schade: 23,3 miljard euro.

Phishing

In Nederland staat phishing bovenaan als meestgebruikte vorm van digitale criminaliteit. Onoplettende, of onwetende, gebruikers vullen daarbij per ongeluk hun inloggegevens in op een malafide website. Op deze manier kunnen criminelen persoonlijke informatie van deze gebruiker in handen krijgen. Met alle gevolgen van dien, zoals identiteitsfraude of geld ontvreemden van een bankrekening.

Kennisniveau

Slachtoffers van cybercriminaliteit in Nederland zijn volgens het onderzoek van Symantec enthousiast over technologie. Zij hebben vaak meer dan één apparaat, en vaker dan gemiddeld bezitten ze een smartwatch of een smart apparaat in het huishouden. Over hun eigen kennis van digitale veiligheid hebben veel van de ondervraagden een verkeerd beeld. Zij schatten hun kennisniveau geregeld te hoog in, aldus het 2017 Norton Cyber Security Insights Report.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief