Malware Russische tankstations ontvreemdde miljoenen euro’s

De Russische geheime dienst FSB heeft in het zuiden van hun land tankstations ontdekt die met malware waren geïnfecteerd. Deze kwaadaardige software liet klanten meer benzine betalen dan ze daadwerkelijk hadden getankt.

Het verschil tussen de hoeveelheid getankte benzine en de hoeveelheid die de tellers op de elektronische pompen weergaven, kon tot zeven procent verschillen. Op deze manier zijn consumenten voor omgerekend miljoenen euro’s geld afhandig gemaakt.

Werknemers

De FSB heeft inmiddels een verdachte aangehouden. Deze man zou de malware hebben gemaakt en verspreid via werknemers van de tankstations. Het geld dat klanten afhandig werd gemaakt, werd verdeeld onder deze werknemers en de maker van de malafide kwaadaardige software.

Kassasystemen en boekhoudsoftware

Behalve de elektronische pomp gaven ook de kassasystemen en de boekhoudsoftware verkeerde bedragen aan. Op deze manier kon met de malware de ‘verkoop’ van extra benzine onzichtbaar blijven, aldus de Russische krant Rosbalt. De krant vermeldt tevens dat de malware bijzonder moeilijk was te ontdekken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief