37 procent van de bedrijven slachtoffer ransomware-aanval

Een derde van de bedrijven wereldwijd is in de afgelopen twaalf maanden getroffen door een ransomware-aanval. Dat is een van de conclusies uit recent onderzoek van marktonderzoeker IDC. Voor het onderzoek werden circa achthonderd IT-beslissers ondervraagt.

Losgeld

Het exacte percentage bedroeg 37 procent. De verschillen tussen de landen zijn echter groot. In de Verenigde staten was 7 procent van de grote bedrijven slachtoffer van gijzelsoftware. Dertien procent van de organisaties die met ransomware te maken kreeg, zei geen losgeld betaald te hebben. Het gemiddelde betaalde bedrag was 250.000 dollar. Omdat een aantal betalingen meer dan een miljoen dollar bedroeg, is dit gemiddelde bedrag echter vertekend.

Cyberweerbaarheid en incidentmanagement

Uit eerder onderzoek van IDC bleek dat veel bedrijven bereid zijn om het gevraagde losgeld te betalen. “Hoewel een ransomwarebetaling een bepaald incident op een bepaald moment kan oplossen, zijn de daadwerkelijke voordelen voor de beveiliging van de organisatie marginaal”, aldus IDC-analist Jeff Xie. Volgens de marktvorser zijn organisaties meer gebaat bij gestructureerde investeringen in het versterken van hun cyberweerbaarheid en incidentmanagement.

Factsheet

Het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) heeft op zijn website recentelijk een nieuwe factsheet gepubliceerd. Deze bevat informatie over de toename van ransomwaregroepen die gegevens stelen en dreigen deze te openbaren als het gevraagde losgeld niet wordt voldaan.

Klik hier voor het onderzoek van IDC.

Klik hier voor de factsheet van het CISA.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief