De Nederland politieorganisatie is het doelwit geweest van Advanced Persistent Threats (APT’s). Dat heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid recentelijk gezegd.
Hij deed dit naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant enige tijd geleden. De krant schreef dat de Russische veiligheidsdienst tijdens het MH17-onderzoek erin is geslaagd om in te breken in systemen van de politie.
Advanced Persistent Threats
Naar aanleiding hiervan werden er in de Tweede Kamer vragen gesteld over de veiligheid van politiegegevens. “De politieorganisatie heeft gezien de aard van de organisatie te maken met zogeheten Advanced Persistent Threats (APT). Dit is een verzamelnaam voor dreiging door een groep aanvallers die niet alleen over geavanceerde technische middelen en voldoende geld beschikt, maar ook een sterke motivatie heeft om organisatiegeheimen of gerubriceerde (staatsgeheime) informatie te bemachtigen”, antwoordde Grapperhaus.
Indicators Of Compromise
“Er zijn specifieke kenmerken (de Indicators Of Compromise, IOC) te onderscheiden van een aanval vanuit Advanced Persistent Threats. Deze IOC’s worden voortdurend vertaald naar detectie- en monitoringoplossingen zoals het optimaliseren van een Security Information & Event Management Systeem (SIEM)”, aldus de minister. Hij voegde eraan toe dat bij vrijwel alle overheidsorganisaties ethische hackers worden ingezet.