4.690 aangiftes van cybercrime in 2019  

Het afgelopen jaar is het aantal aangiftes van cybercrime fors toegenomen.

In 2018 werd 2.860 keer aangifte gedaan; in 2019 steeg dit met 64 procent naar 4.690 aangiftes. De politie heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Computercriminaliteit

De politie definieert computercriminaliteit als alle misdrijven die gepleegd worden met, of gericht zijn op, computers, smartphones, tablets, auto’s en andere ICT-systemen. Behalve hacken en het in omloop brengen van malafide software betreft het bijvoorbeeld ook internetoplichting en het uitvoeren, of laten uitvoeren, van DDoS-aanvallen.

1,2 miljoen mensen gedupeerd

Het aantal slachtoffers is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aanzienlijk hoger. In 2018 werden in totaal 1,2 miljoen mensen gedupeerd door een vorm van computercriminaliteit. In totaal ging 4,8 procent hiervan naar de politie. Uiteindelijk deed 2,8 procent daadwerkelijk aangifte.

Jonge verdachten

Uit de cijfers die de politie heeft vrijgegeven blijkt tevens dat het totaal aantal misdrijven voor het eerst sinds zeven jaar is toegenomen. Vorig jaar ging het om 800.000 geregistreerde misdrijven. Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van 2018. Vooral het aantal jonge verdachten van online fraude onder de 18 jaar is flink toegenomen, aldus de politie.

Klik hier voor de volledige cijfers van de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief