Man fraudeert met gegevens uit Obamacare-database

Een Amerikaanse man heeft bekend dat hij de gegevens van 8.000 Amerikanen heeft ontvreemd uit de database van HealthCare.gov. Dit is de website van de Affordable Care Act, de zorgwet die ook bekend is onder de naam Obamacare.

De man werkte voor een IT-bedrijf dat centra ondersteunt waar Amerikanen zich kunnen aanmelden voor deze ziektekostenverzekering.

Bulkzoekopdrachten

Meerdere malen zocht de man gegevens in de database op en maakte er een kopie van. Het betrof persoonlijke data van meer dan achtduizend burgers. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte hij gebruik van bulkzoekopdrachten. De gekopieerde gegevens verzond hij naar zijn werkmail. Na werktijd logde de man op afstand in op het bedrijfsnetwerk om de e-mail met data te downloaden.

Creditcards, leningen en kredieten

Van minstens vijf personen werden de gestolen data gebruikt voor het frauduleus aanvragen van creditcards, leningen en kredieten. De Amerikaan heeft bekend schuldig te zijn aan het opzettelijk inbreken in een beveiligde computer. De maximale gevangenisstraf hiervoor is vijf jaar en een boete van 250.000 dollar. Op 7 april doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief