De overheid gaat elk jaar 5 miljoen euro investeren in cyberdiplomaten. Zij gaan zich bezighouden met veiligheid in het digitale domein. Tevens zullen ze diplomatieke posten bijstaan in cyberzaken.
Het geld is onder meer bedoeld voor cyberdiplomatietraining voor diplomaten, en voor een team van specialisten die diplomatieke posten ondersteunen.
Europese Unie en Verenigde Naties
De Nederlandse cyberdiplomaten zullen onder andere binnen de Europese Unie en de Verenigde Naties aan internationale coalities werken. Op deze manier kan er gezamenlijk diplomatiek worden gehandeld tegen kwaadwillende staten en criminelen. De diplomatieke respons dient het bewustzijn over cyberoperaties te vergroten. Partijen die dergelijke aanvallen willen uitvoeren, moeten erdoor afgeschrikt worden. Tevens dienen de cyberdiplomaten de internationale positie van Nederland te versterken.
Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022
“Door cyberoperaties die de internationale rechtsorde ondergraven publiekelijk aan de kaak te stellen, wordt de schijnwerper gezet op ontoelaatbaar gedrag,” aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. In maart liet het kabinet tijdens de presentatie van zijn Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022 al weten dat cyberdiplomatie het eenvoudiger moet maken om daders ter verantwoording te roepen. In juni bleek uit een voortgangsbrief over de Nederlandse Cybersecurity Agenda dat de eerste cyberdiplomaten inmiddels aan het werk zijn.