Encryptie en CGNAT uitdaging bij bestrijding cybercrime

Europol vindt encryptie en Carrier-Grade NAT (CGNAT) grote uitdagingen bij de aanpak van cybercrime. De opsprongsdienst schrijft dit in een recent verschenen rapport.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) omschrijft CGNAT zelfs als “de pest” voor politiediensten en security-gereedschappen.

Common challenges in combating cybercrime

In het rapport Common challenges in combating cybercrime beschrijft Europol de voornaamste obstakels bij de bestrijding van cybercrime. Voorbeelden zijn onder meer het afschaffen van de Europese bewaarplicht, CGNAT, het afschermen van Whois-gegevens, versleuteling, cryptovaluta en onduidelijkheid bij het bepalen welk land jurisdictie heeft.

Ontsleutelplicht voor verdachten

Tevens schakelt een groeiend aantal serviceproviders versleuteling standaard in. “Deze ontwikkelingen hebben ernstige gevolgen voor cybercrime-onderzoeken, omdat ze de mogelijkheid van opsporingsdiensten hinderen om bewijsmateriaal te verkrijgen en criminelen te vervolgen en veroordelen,” is te lezen in het rapport. Daarom hebben enkele landen een ontsleutelplicht voor verdachten ingevoerd. Tevens zijn er middelen vrijgemaakt om de mogelijkheden van Europol uit te breiden om toegang te krijgen tot versleuteld materiaal.

CGNAT

CGNAT is een ander probleem dat Europol noemt. Via deze technologie delen meerdere abonnees één IP-adres. Volgens de opsporingsdienst kunnen soms honderdduizenden abonnees op deze manier één IP-adres gebruiken. SIDN onderschrijft dat CGNAT het voor overheidsdiensten veel moeilijker maakt om cybercriminelen achter een IPv4-adres te achterhalen. “Doel is om uiteindelijk maar één gebruiker per IP-adres te hebben om zo onderzoek door politie- en veiligheidsdiensten te vergemakkelijken,” aldus SIDN.

Klik hier voor het rapport van Europol: Common challenges in combating cybercrime.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief