500.000 boete voor Bulgaarse DSK Bank wegens datalek

De Bulgaarse privacytoezichthouder heeft de Bulgaarse DSK Bank een boete opgelegd van 1 miljoen Bulgaarse lev. Dit is ongeveer 511.000 euro. De bank krijgt deze boete, omdat zij klantgegevens onvoldoende heeft beschermd.

Het datalek zou volgens de privacywaakhond zijn ontstaan, omdat de bank onvoldoende technische en organisatorische maatregelen had genomen.

33.000 klanten

Hierdoor was het mogelijk voor derde partijen om de gegevens van meer dan 33.000 klanten op te vragen. Het betrof namen, de Bulgaarse versie van het Burgerservicenummer, adresgegevens, gescande kopieƫn van identiteitsbewijzen met biometrisch informatie zoals lichaamslengte oogkleur, belasting- en salarisgegevens en informatie over bezittingen.

Vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid

Uit onderzoek van de toezichthouder kwam naar voren dat de DSK Bank de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de systemen en diensten voor het verwerken van persoonlijke gegevens niet kon garanderen.

Spaarbank van de staat

DSK Bank is een grote commerciƫle bank in Sofia, Bulgarije. Vroeger heette de bank Darzjavna Spestovna Kasa, Spaarbank van de staat. Sinds 2003 is de bank in het bezit van de Hongaarse OTP Groep.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief