Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt manipulatie tachografen

De opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt stelselmatige manipulatie van tachografen. Naast de opsporing door ILT, loopt er ook in België een onderzoek.

Een tachograaf registreert de rijtijd en rijsnelheid van voertuigen. Criminelen in Europa zouden de soft- en hardware ervan stelselmatig manipuleren. Dit heeft het Openbaar Ministerie op haar website gepubliceerd.

Fraude

Recentelijk zijn in Nederland vier verdachten gehoord en tientallen vrachtwagens gecontroleerd op de aanwezigheid van gemanipuleerde soft- en hardware. Vermoed wordt dat hiermee de registratie door de tachograaf volledig is uit te schakelen. Daarbij zouden amper sporen worden achtergelaten, waardoor het lastiger wordt om fraude met rijtijden te detecteren.

Geavanceerde manipulatie

“We zien een verschuiving in de manier waarop manipulatie plaatsvindt. Vroeger was er een simpele manipulatie aan de buitenkant van de bewegingssensor van de tachograaf. Tegenwoordig zien we steeds vaker geavanceerde technische of softwarematige manipulatie aan de binnenkant van de bewegingssensor of de tachograaf,” aldus een rechercheur van de Inspectie.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het Openbaar Ministerie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief