De politiedatabase Camera in Beeld telt 55.000 camera’s die door burgers zijn aangemeld. Van bedrijven zijn ruim 236.000 camera’s in de database opgenomen, van overheden bijna 23.000.
Ook deurbelcamera’s
Wanneer een inbraak is gepleegd, kan de politie via de database kijken waar camera’s hangen waarop mogelijk iets relevants te zien is. Vervolgens neemt de politie contact op met de eigenaren van die camera’s. De politie kijkt niet live mee. In 2021 riep de politie eigenaren van deurbelcamera’s op om deze ook aan te melden bij de politiedatabase Camera in Beeld.
Buitenwettelijk surveillancenetwerk
Volgens Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) is Camera in Beeld een buitenwettelijk surveillancenetwerk. De stichting wijst erop dat de politie zelf toestemming van de burgemeester nodig heeft om camera’s in de publieke ruimte te mogen plaatsen. Particulieren die camera’s ophangen om hun bedrijf of huis te beveiligen, hoeven dat daarentegen niet.
Openbare weg
De politie adviseert burgers met een camera om deze zo veel mogelijk op waardevolle voorwerpen op het eigen terrein te richten. “Als u uw camera op uw eigen terrein richt, ontkomt u er soms niet aan dat ook de openbare weg wordt gefilmd. Dit moet zo beperkt mogelijk zijn. Voor een deurbelcamera gelden dezelfde regels als voor een gewone beveiligingscamera”, aldus de politie in een voorlichtingsfolder.
Klik hier voor de voorlichtingsfolder van de politie.
Klik hier voor het blog van Bits of Freedom over dit onderwerp.