550.000 dollar herstelkosten wegens ransomware-aanval

Het Amerikaans politiekorps dat op 17 december met DoppelPaymer-ransomware geïnfecteerd raakte, is 550.000 dollar kwijt aan herstelkosten.

De besmetting had gevolgen voor meerdere diensten van het korps van St. Lucie County. Medewerkers konden onder andere niet meer e-mailen, een deel van de telefoonlijnen werkte niet en arrestatieverslagen waren niet beschikbaar.

1 miljoen dollar losgeld

Tevens functioneerde het systeem voor vingerafdrukken en het opvragen van strafbladen niet meer. Verder was de salarisadministratie niet beschikbaar en konden er geen politiecellen in het systeem gereserveerd worden. “We liepen meerdere dagen met pennen en notitieblokken rond”, vertelt sheriff Ken Mascara. De aanvallers vroegen 1 miljoen dollar aan losgeld om de bestanden te ontsleutelen. Het politiekorps ging hier niet op in.

Schone back-up

Het korps had de beschikking over een schone back-up van een week oud, die elders was opgeslagen. De data die wel verloren was gedaan, is inmiddels opnieuw aangemaakt. De overuren van de IT-afdeling, het inschakelen van experts en de aankoop van nieuwe hard- en software kostten het politiekorps 550.000 dollar. Deze kosten worden gedekt door de malwareverzekering die het korps in oktober vorig jaar had afgesloten, aldus TCPalm en WPBF.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief