675.000 wachtwoorden gestolen van Nederlandse computers

Criminelen hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar 11.000 Nederlandse computers met malware besmet. Op deze manier zijn ze in het bezit gekomen van 675.000 wachtwoorden en gegevens voor 4.500 cryptowallets. Wereldwijd raakten 890.000 computers geïnfecteerd. Daarbij werden ruim vijftig miljoen wachtwoorden ontvreemd.

RedLine en Raccoon Infostealer

Securitybedrijf Group-IB heeft dit bekendgemaakt. Onderzoekers van het bedrijf hebben 34 criminele organisaties geïdentificeerd die hier verantwoordelijk voor waren. Ze gebruiken bekende malware waaronder RedLine en Raccoon Infostealer. Deze malware kan inloggegevens uit Google Chrome, Mozilla Firefox en Opera onderscheppen. Hierbij gaat het om wachtwoorden en creditcardgegevens, browsercookies en auto-fill content.

Cryptowallets

Ook kan de kwaadaardige software gegevens stelen van cryptowallet-extensies, inloggegevens en chatlogs van Telegram en Discord, inloggegevens voor het Steam-platform en Amazon, vpn-wachtwoorden voor NordVPN, OpenVPN, ProtonVPN, FTP-inloggegevens die FileZilla bewaart en tekst uit specifieke files.

Adviezen

Gebruikers wordt aangeraden om geen software van verdachte bronnen te downloaden. Een ander advies luidt om voor de installatie aparte virtual machines of alternatieve besturingssystemen te gebruiken. Ook het regelmatig verwijderen van cookies uit browsers, en het niet opslaan van wachtwoorden in browsers verdient aanbeveling.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief