Dit jaar al 328 malafide webshops uit de lucht gehaald

De politie heeft dit jaar al meer dan 300 frauduleuze webshops offline gehaald. Deze winkels hebben voor ruim 3,7 miljoen euro aan schade veroorzaakt.

Verdubbeling

Dit jaar ontving de politie al meer dan 10.000 aangiftes van deze vorm van oplichting. Dat is een stijging van 67 procent ten opzichte van 2018. In totaal heeft de politie dit jaar 328 malafide webshops offline gehaald. Het gemiddelde schadebedrag bedroeg circa 360 euro per klant. Dat is tweemaal zoveel als in 2021. Volgens de politie maken de oplichters daarbij steeds vaker gebruik van buitenlandse bankrekeningen.

Reviews

De Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Consumentenbond, het Europees Consumentencentrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie zijn een campagne gestart om mensen op de risico’s te wijzen. Het advies luidt om voor een aankoop te controleren of de webshop betrouwbaar is. Dat kan door de reviews te checken. De gezamenlijke campagne heeft als titel: Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen.

Klik hier voor het bericht van de ACM over de gezamenlijke campagne.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief