74% Nederlanders geconfronteerd met poging tot cybercrime

Bijna driekwart van de Nederlanders is heeft thuis weleens te maken gehad met een poging tot cybercrime. Dit is een van de conclusies uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018, een trendonderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) en het initiatief Alert Online.

Het verbeteren van het cybersecuritybewustzijn van Nederlanders staat centraal in oktober. Dan is het de Europese Maand van de cyberveiligheid. Alert Online zal gedurende deze maand samen met andere partijen aandacht vragen voor online risico’s. Op 15 oktober gaat een voorlichtingscampagne van start.

Meest voorkomende vormen

De top 3 van meest voorkomende pogingen tot cybercrime ziet er als volgt uit. In 56 procent van de gevallen gaat het om phishing, en in 37 procent om het verzoek in een socialmediabericht om op een onbekende link te klikken. Het ontvangen van een zakelijke uitnodiging via social media en het ontvangen van malware zijn beide goed voor 20 procent.

Antivirussoftware

De helft van de respondenten zegt geen maatregelen genomen te hebben, nadat kwaadwillenden getracht hadden om ze slachtoffer van cybercrime te maken. Degenen die dat wel doen, doen dat vooral door antivirussoftware te installeren (43 procent). Het instellen van een sterker wachtwoord en het controleren van websites op een beveiliging met HTTPS scoren beide 31 procent. Bijna 40 procent van de ondervraagden gaf aan niet de wil te hebben om hun online veiligheid te verbeteren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief