Enorme stijging Ransomware GandCrab in Nederland

Van duizenden Nederlanders zijn de bestanden op hun computer gegijzeld door de nieuwe ransomware GandCrab. Cybersecuritybedrijven hebben geconstateerd dat de afgelopen maanden er een ‘enorme stijging’ heeft plaatsgevonden in het aantal infecties op Nederlandse Windows-pc’s.

GandCrab, zoals de gijzelsoftware heeft, vraag 1.000 euro losgeld aan zijn slachtoffers. RTL Nieuws heeft dit afgelopen zaterdag bericht.

E-mailbijlagen en illegale software

GandCrab wordt onder andere in omloop gebracht door bijlagen in e-mails. Ook wordt het verspreid via gratis, illegale versies van software waar normaal voor betaald dient te worden. Het precieze aantal computers dat in Nederland inmiddels is geïnfecteerd, is vooralsnog niet bekend. Ook in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk zijn veel infecties waargenomen. Deskundigen denken dat het aantal slachtoffers de komende tijd verder zal stijgen.

Rusland

De ransomeware zou al sinds het begin van dit jaar in omloop zijn. Vermoed wordt dat de gijzelsoftware afkomstig is uit Rusland, aangezien hij daar niet is aangetroffen. “Maar het kan ook een afleidingsmanoeuvre zijn”, waarschuwt Dave Maasland van ESET. “Het virus kan toetsenbordinstellingen detecteren en installeert zich bij Russische instellingen niet op de computer. Soms gebruiken cybercriminelen dat om heel snel de vinger naar Rusland te laten wijzen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief