Aantal ransomware-infecties toegenomen

Het afgelopen jaar is het aantal mensen dat te maken krijgt met gijzelsoftware toegenomen met 11 procent. Dat schrijft antivirusbedrijf Kaspersky in een rapport dat gisteren verscheen.

In de periode april 2016 – maart 2017 werden ongeveer 2,6 miljoen klanten van het antivirusbedrijf getroffen door ransomware. Het jaar ervoor waren dat er 0,3 miljoen minder. Bijna 50 procent van alle gijzelsoftware encrypt de bestanden van de gebruiker en vraagt om losgeld. De overige ransomware gebruikt andere methodes om bestanden te gijzelen.

Officiƫle appwinkels
Van alle schadelijke infecties is ongeveer 4 procent een ransomware-infectie. Dat is iets lager dan het jaar ervoor, waaruit geconcludeerd kan worden dat het aantal andersoortige malware-infecties sneller toeneemt. Infecties met mobiele gijzelsoftware komen minder voor dan het jaar ervoor. De reden is dat gebruikers van mobiele apparatuur de apps hiervoor meestal van officiƫle appwinkels downloaden.

No More Ransom
Kaspersky, Intel, de Nederlandse politie en Europol hebben de handen ineengeslagen om ransomware te bestrijden via No More Ransom. Op een gezamenlijke website van deze organisaties zijn informatie en tools te vinden waarmee gijzelsoftware bestreden kan worden. Voorkomen is echter nog steeds de beste aanpak. “In veel gevallen is er na besmetting met ransomware helaas weinig dat u kunt doen tenzij u een back-up heeft,” is te lezen op de website.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief