Celstraf voor oud-werknemer die watermeters hackte

In de Verenigde Staten heeft een 42-jarige man een celstraf gekregen van één jaar en één dag. De man werd veroordeeld, omdat hij de systemen had ontregeld die gemeentelijke waterbedrijven gebruiken.

Het bedrijf waarvoor hij werkte, produceert watermeters voor waterbedrijven: de meterstanden van deze apparatuur zijn op afstand in te zien. Nadat de man ontslagen was, maakte hij via internet contact met de systemen die het waterbedrijf had geplaatst.

Passwords en frequenties
Vervolgens veranderde hij passwords en frequenties van de watermeters, waardoor de facturen aan de klanten niet meer klopten. Voor de waterbedrijven zat er niets anders op dan de meterstanden door medewerkers handmatig op te laten nemen.

Vitale infrastructuur
Het kostte de producent van de watermeters veel tijd om uit te vinden waarom de watermeters ontregeld waren. Omdat de waterbedrijven als een vitale infrastructuur worden gezien, had de man een veel hogere straf kunnen krijgen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie had hij 90 jaar celstraf plus een boete van 3 miljoen dollar kunnen krijgen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief