Advies aan Europees Hof: Vergeetrecht alleen in EU

Zoekmachines hoeven alleen in webbrowsers van Europese gebruikers ‘het recht om vergeten te worden’ te hanteren. Dat is de conclusie van advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof in zijn advies aan de rechtbank. In de praktijk blijkt dat dergelijke adviezen doorgaans worden opgevolgd.

In 2014 oordeelde het Europees Hof dat zoekmachines schadelijke resultaten in sommige gevallen uit de zoekresultaten moeten verwijderen. Hiervoor dient de persoon die het betreft eerst zelf een verzoek in te dienen.

Alle domeinnamen

Een jaar later, in 2015, weigerde Google echter om koppelingen van al zijn pagina’s te wissen. De France privacy-autoriteit had hierom gevraagd. Google verwijderde echter alleen informatie van aan Europese lidstaten gekoppelde domeinnamen. Vervolgens belandde de zaak bij de Europese rechter. De advocaat-generaal heeft Google nu in het gelijk gesteld. Naar zijn oordeel is een search engine “niet verplicht om deze verwijdering toe te passen op alle domeinnamen,” maar hoeft dit slechts bij Europese domeinen te doen.

IP-adres

Wel dienen zoekbedrijven ervoor te zorgen dat Europeanen de gewiste informatie niet alsnog makkelijk kunnen vinden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door te kijken of een Europees IP-adres probeert een Amerikaans domein te bezoeken. In een andere zaak is de advocaat-generaal van mening dat zoekmachines systematisch gehoor moeten geven aan verzoeken om koppelingen naar gegevens te verwijderen. Voorwaarde is wel dat deze bedrijven het recht op vrije meningsuiting respecteren. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, zodat het Europees Hof alsnog anders kan oordelen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief