Advies van Officier van Justitie om webcam af te plakken

Justitie adviseert om een webcam af te plakken als deze niet wordt gebruikt. Steeds meer hackers maken gebruik van webcams en microfoons, aldus Lodewijk van Zwieten. Van Zwieten is landelijk officier van justitie Cybercrime.

Recente zaak over webcam misbruik
Aanleiding van deze uitspraak is een recente zaak waarin de webcam werd misbruikt. Afgelopen donderdag stond een 18-jarige man voor de rechter die software op de computer van zijn slachtoffers had geïnstalleerd waarmee hij deze computers kon besturen. Hiermee maakte de man opnames van zijn slachtoffers. Op zijn computer werden daarnaast miljoenen bestanden aangetroffen die hij van de gehackte computers had gestolen.

Eenvoudige oplossing
Veel mensen hebben het niet door als ze worden bekeken via hun webcam. In sommige gevallen brandt er wel een lampje naast de camera maar dat valt vaak onvoldoende op. Het is ook mogelijk om dat lampje softwarematig uit te schakelen, waardoor het helemaal niet meer zichtbaar is dat er opnames worden gemaakt. Veel mensen gebruiken de webcam nooit of slechts incidenteel. De meest eenvoudige oplossing is daarom het afplakken van de webcam met een sticker.

Schakelaar
Hardwarefabrikanten worden opgeroepen om een schakelaar in te bouwen die het mogelijk maakt om de webcam en de microfoon uit te schakelen. Zo kan voorkomen worden dat hackers hiervan misbruik maken. Deze oplossing is vergelijkbaar met de WiFi-schakelaar die al op veel apparatuur aanwezig is. Het is de verwachting dat veiligheidsdiensten niet erg te spreken zullen zijn over deze maatregel, omdat zij hierdoor minder mogelijkheden hebben om af te luisteren. Volgens van Zwieten is de “Cyberveiligheid” van Nederlanderse burgers echter belangrijker.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief