AIVD gaf FBI informatie over Russische hackers

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft in de zomer van 2014 binnen weten te dringen tot het computernetwerk van een universitair gebouw naast het Rode Plein in Moskou.

Op deze manier kon de AIVD gedurende een lange periode zien welke activiteiten de Russische hackersgroep met de naam Cozy Bear verrichtte. De Nederlandse overheidsdienst heeft de Amerikaanse autoriteiten indertijd al geïnformeerd over de hacks van deze kwaadwillenden.

Witte Huis

De AIVD zag onder andere hoe Cozy Bear vanaf dit netwerk verschillende Amerikaanse doelen aanviel: het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Democratic National Committee (DNC), het hoogste bestuursorgaan van de Democratische Partij. De Volkskrant en Nieuwsuur hebben dit gisteren bekendgemaakt.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Het lukte de AIVD tevens om zich toegang tot een beveiligingscamera in het gebouw te verschaffen. Van iedereen die het gebouw bezocht, werd een foto gemaakt. Deze vergeleek de dienst met foto’s van Russische spionnen. Op basis hiervan ontdekte de Nederlandse inlichtingendienst dat er doorgaans tien personen, in wisselende samenstellingen, werkzaam waren bij de groep Cozy Bear. De bevindingen van de AIVD zijn later aangewend voor een onderzoek van de FBI naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief