Akkoord over dataverdrag Privacyschild

Leiders van de Europese lidstaten zijn vandaag akkoord gegaan met het nieuwe dataverdrag tussen de EU en de VS, Privacy Shield. Deze overeenkomst is de opvolger van Safe Harbor.

In een verklaring zegt Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Europese Commissie, dat de instemming van de lidstaten een “sterk signaal van vertrouwen” in het Privacyschild is. Op 12 juli zal de commissie Privacy Shield formeel aannemen. Aan de goedkeuring zijn maandenlange onderhandelingen voorafgegaan.

Autoriteit Persoonsgegevens
Vorige week zijn er zowel door de VS als EU nog wijzigingen aangebracht in het nieuwe dataverdrag. Formuleringen zijn onder andere preciezer gemaakt. Toch is er nog steeds enige scepsis: privacywaakhonden, waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP), vragen zich nog steeds af of onder het nieuwe verdrag Europese gegevens veilig zijn bij Amerikaanse bedrijven.

Uitwisseling van data
Vorige jaar verklaarde het Europees Hof van Justitie dat het oude dataverdrag, Safe Harbor, niet toereikend was. De privacy van Europese burgers zou volgens het Hof niet veilig genoeg zijn in de Verenigde Staten. De EU en de VS stellen dat in het Privacyschild goede afspraken staan over uitwisseling van data van Europeanen. Verder staat in het verdrag dat Amerikaanse veiligheidsdiensten in mindere mate, op grote schaal informatie mogen opvangen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief