De Nederlandse overheid zou cybercriminaliteit aanzienlijk harder moeten bestrijden. Dit schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in het rapport Risicorapportage Cyberveiligheid Economie, dat onlangs is aangeboden aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.
Het risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit stijgt. De opbrengsten voor de criminelen worden steeds hoger maar de kans dat ze gepakt worden, wordt steeds lager. Zo is te lezen in het rapport.
Lage straffen
Jaarlijks wordt tien procent van de Nederlanders slachtoffer van een hack. Toch is hiervoor in de periode 2005 – 2014 slechts 16.000 keer aangifte gedaan bij de politie. Volgens het rapport zijn er 130 cybercriminelen bestraft vanwege hun kwaadaardige praktijken: dat is minder dan één procent van het totale aantal aangiftes. De straffen voor hacken zijn laag: de gemiddelde boete is euro 7.362,-
Encryptie en authenticatie
Het CPB besteedt in zijn publicatie onder meer aandacht aan het belang van encryptie en authenticatie; deze technieken worden nog te weinig ingezet. De overheid zou volgens het CPB een rol als hoofdgebruiker van versleuteling en authenticatie moeten spelen via een publieke infrastructuur en voorgeschreven standaarden.