Amazon schikt voor 29 miljoen euro met Federal Trade Commission over Ring en Alexa

Amazon heeft in de Verenigde Staten een schikking ter hoogte van circa 29 miljoen euro getroffen. De Federal Trade Commission (FTC) had een zaak tegen het e-commercebedrijf uit Seattle aangespannen. Amazon zou de privacywetgeving hebben overtreden met zijn Ring-videodeurbellen en smart Alexa-luidsprekers.

Privacy

Medewerkers van Ring hadden tot 2017 toegang tot de videobeelden van klanten van de slimme deurbel. Ring werd in 2018 overgenomen door Amazon. Na de overname zou Amazon volgens de toezichthouder te weinig maatregelen hebben genomen om de privacygebreken te verhelpen. De schikking in deze zaak bedraagt 5,4 miljoen euro.

Toestemming ouders

Voor de zaak over de slimmer speaker Alexa heeft Amazon een schikking van 23,4 miljoen euro getroffen. Volgens de FTC verzamelde het apparaat informatie van kinderen onder de dertien jaar. Daarvoor werd geen toestemming van de ouders gevraagd. Dit is niet overeenkomstig de Amerikaanse wetgeving.

Juridisch getouwtrek

Amazon heeft in een verklaring laten weten het niet eens te zijn met het oordeel van de toezichthouder. Het bedrijf spreekt tegen dat het de wet heeft overtreden. Amazon heeft echter een schikking getroffen om, naar eigen zeggen, af te zijn van verder juridisch getouwtrek.

 

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief