Europees Parlement stemt in met AI Act

Het Europees Parlement heeft afgelopen woensdag ingestemd met de AI Act. Onder deze wet gaan verschillende regels voor verschillende risiconiveaus gelden.

Onacceptabel risico

Realtime en remote biometrische identificatiesystemen, bijvoorbeeld gezichtsherkenning, worden aangemerkt als een onacceptabel risico. Hetzelfde geldt voor sociale scoringssystemen die burgers beoordelen op basis van gedrag, sociaal-economische status of persoonlijke eigenschappen. Andere zaken die volgens de AI Act niet zijn toegestaan, zijn cognitieve gedragsmanipulatie, voorspellende politiesystemen en gebruik van gezichtsafbeeldingen van internet of camera’s voor de aanleg van databases voor gezichtsherkenning.

ChatGPT

Generatieve AI-systemen, zoals ChatGPT, dienen transparant te zijn. Het zal duidelijk moeten zijn wanneer gegenereerde content afkomstig is van AI. Tevens mogen AI-modellen geen strafbare content produceren. Alle systemen die met AI werken en als hoog risico zijn aangemerkt, moeten geregistreerd worden in een EU-database. AI-systemen die een beperkt risico vormen, hoeven slechts aan minimale transparantievereisten te voldoen. De onderhandelingen met de EU-landen zijn inmiddels gestart. Het streven is om aan het eind van dit jaar tot een overeenkomst te komen.

Klik hier voor het bericht op de website van het Europees Parlement.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief