Amerikaans verbod op laptops in vliegtuigen is “security theater”

Het verbod dat de VS deze week invoerde om laptops, tablets en andere elektronica op sommige vluchten naar de Verenigde Staten in de handbagage mee te nemen, is “security theater”. Deze uitspraak is afkomstig van Bruce Schneier, board member van de Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging EFF.

De beweging vindt de maatregelen zelfs contraproductief. Omdat derden fysieke toegang tot de apparatuur kunnen krijgen, vormen de nieuwe maatregelen zelf een serieus beveiligingsrisico. Als laptops en dergelijke apparatuur in de ruimbagage ingecheckt worden, zouden overheidsfunctionarissen er immers ongevraagd toegang toe kunnen hebben.

Klonen en spyware
“Als iemand fysieke toegang tot je apparaat heeft, verdwijnen bijna alle digitale beveiligingsgaranties. Gegevens kunnen voor een later moment worden gekloond. Als je gegevens versleutelt, kun je de hoeveelheid data die wordt achterhaald beperken, maar je kunt niet voorkomen dat er spyware of nieuwe hardware wordt geïnstalleerd,” aldus Danny O’Brien van de EFF.

Onduidelijk veiligheidsvoordeel
Volgens hem is het mogelijk om via de software toetsaanslagen te monitoren. Derden zouden zelfs op afstand toegang tot de apparatuur kunnen krijgen. Volgens O’Brien is het niet duidelijk welke bescherming deze maatregel biedt: “Het is met name onduidelijk wat het veiligheidsvoordeel is om het verbod tot een bepaald aantal luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden te beperken.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief